Intelligent, pragmatic & affordable design solutions.

5879

Passivhaus

LOCATION

Northallerton

PORTFOLIO

Residential

Logic were appointed to design a unique bespoke family house within the grounds of an existing dwelling but outside the villages settlement boundary.

Typically development beyond designated ‘developments limits’ are not supported by the Local Planning Authority but unperturbed Logic have commenced a detailed consultation process to secure planning approval on the strength of the bespoke highly sustainable design which will become an exemplary exception to local planning policy.

The Logic..

The large secluded garden of the existing house gave the opportunity to comfortably divide the plot in two with a development site to the north remote from the main outlook of the existing dwelling.

In response to the clients desire to minimise energy costs of the long term family home the decision was taken to design the house using Passivhaus principles (the fastest growing energy performance standard in the world that focusses on exceptional thermal performance and air tightness).

Starting with the first Passivhaus principle of orientation, the proposed dwelling was orientated east / west with minimal windows to the north elevation and extensive glazing to the south overlooking the new garden.

To give the garden privacy from the main road a separate courtyard is proposed to the east creating a traditional elevation to the main road running through the village. The traditional ‘barn’ aesthetic continues along the north elevation cancelling the very contemporary south facing facade from any public views across the plot which has been welcomed by the planners.

Having orientated the attached barn parallel with the eastern boundary the barn and the main house intersect at an oblique angle further opening up the views to the south when entering either the double height guest reception space or the first floor family lounge.

To maximise views out of the site the house was configured in an unconventional ‘upside down’ arrangement with bedrooms on the ground floor and a large family kitchen / living / dining space on the first, connected to a master bedroom positioned on the east elevation to benefit from the morning sun and far reaching views to the North York Moors.

To prevent overheating of the extensive south facing glazing the roof extends beyond the facade providing shading in the summer months but encouraging passive solar gain in the summer.

Want to see more of our projects?

View All Projects

  • YEAR :
  • LOCATION : Northallerton
  • TYPE :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
  • PORTFOLIO : Residential